woensdag 12 mei 2010

Collegeprogramma Nieuwegein: Nieuwegein Fietsstad

Het nieuwe college van Nieuwegein zet flink in op de fiets: het wil van Nieuwegein een Fietsstad maken en stelt elk jaar een ton beschikbaar voor het oplossen van fietsknelpunten en het versterken van fietsroutes. Ook reserveert het college in het vandaag gepresenteerde collegeprogramma 40.000 euro voor het in de vaart houden van het pontje Vrevia tussen Vreeswijk en Nieuwegein.

Het college heeft goed naar ons geluisterd en zet onder de noemer van Nieuwegein Fietsstad in op ondermeer het versterken van de regionale fietsroute Nieuwegein-Houten via een brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. We zijn benieuwd welke: de Plofsluisroute of de A27-variant? Ook wil het college de route van Nieuwegein via Laagraven naar Utrecht verbeteren, maar we hopen dat dat de route Nieuwegein-Houten via het Liesboschterrein is. Ook moeten fietsknelpunten als de oversteek Noordstedeweg/Herenstraat en IJsselsteinseweg/Roerdomplaan opgelost worden.

Interessant is dat het college 'een creatieve oplossing (zoekt) om een rechtstreekse
noord-zuid fietsverbinding door de Binnenstad te realiseren'.

Die verbinding loopt nu dwars door de parkeergarage onder Cityplaza en dat is wel creatief, maar niet zo wenselijk.

Mooie voornemens allemaal! Wij denken graag mee bij de uitvoering...

3 opmerkingen:

  1. Een 1e stap om de fietsverbinding Nieuwegein-Houten te verbeteren zou m.i. moeten zijn: autoverkeer op de Ravendseveldweg (fietspad naast de Laagravenseweg, over de Nieuwegeinsebrug) echt verbieden. Voordeel naast de verkeersveiligheid is dat deze maatregel niks kost (er staan al verbodsborden) en zelfs nog geld kan opleveren als ze een week lang in de ochtend- enavondspits zouden gaan controleren en boetes uitdelen.
    Vrijwel elke keer als ik er rijd op mijn fiets, rijdt er ook een auto.....
    Er schijnen automobilisten te zijn die om onnavolgbare (historische) redenen een ontheffing hebben om daar te rijden. maar m.i. wordt het tijd die ontheffingen op te heffen!!
    Met vriendelijke groet,
    een daar dagelijkse rijdende fieter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste anonieme fietser,
    Echt (je bedoelt helemáál denk ik) verbieden kan niet, want langs het Amsterdam-Rijnkanaal liggen een paar bestemmingen die bereikbaar moeten zijn voor de eigenaren en gebruikers (schippers van aangemeerde boten bijvoorbeeld). Ook ik zie daar als dagelijkse fietser -op het stuk waar volgens de borden alleen landbouwverkeer mag rijden- vaak opvallend luxe personenauto's rijden, die eerder van de golfbaan afkomstig lijken.
    Of het echt gevaarlijk is betwijfel ik, maar het doet wel afbreuk van je beleving van "(Biking)-King of the road"!

    Vriendelijke fietsgroet,
    Clarion Wegerif

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik bedoel ook alleen dat stukje over de brug tot aan de begraafplaats. Ook ik zie die "golfauto's" dagelijks. Vooral als er files staan en dat is meestal. Echte werklui, rijden meestal heel netjes in het tempo van de fietsers. Dus daar klagen we niet over.
    groeten

    BeantwoordenVerwijderen