zondag 18 maart 2018

Welke politieke partij gaat op kop voor de fiets bij #GR2018?

PvdA en GroenLinks zijn de meest fietsvriendelijke partijen van Nieuwegein. Dat blijkt uit een analyse van alle elf verkiezingsprogramma's en van de vijf 'fiets'moties die de afgelopen raadsperiode zijn ingediend.

Maar liefst 11 partijen dingen in Nieuwegein aanstaande woensdag naar onze stem. Fietsersbond Nieuwegein heeft alle verkiezingsprogramma's gescreend op maatregelen voor de fiets. Vorig jaar stuurden we alle politieke partijen een lijst met programmapunten toe. Wat hebben zij daarvan overgenomen en wat valt op? Daarnaast hebben we alle moties van de afgelopen vier jaar bekeken. Papier is immers geduldig en verkiezingsbeloftes zijn makkelijk gedaan. Maar wie stond er de afgelopen vier jaar pal voor de fiets in Nieuwegein? Dat blijken de PvdA en GroenLinks.

Fietsmoties van de afgelopen vier jaar
De afgelopen raadsperiode zijn maar liefst vijf moties over fietsen ingediend en aangenomen. Dat waren de moties M62, M63, M69, M107 en M133, over resp. de Binnenstad, de Noordstedeweg, de Ravenswade, de Linielanding en de doorgaande fietsverbinding bestemmingsplan Ravenswade. Ze zijn allemaal in 2016 en 2017 ingediend en aangenomen. Initiatiefnemer was in vier van de vijf gevallen de PvdA in combinatie met GroenLinks, en een of meer partijen uit de groep D66, CDA, D66, SP, IB, VSP, groep De Jong en eenmaal de VVD. Opvallende afwezige in de rij is de ChristenUnie, die overigens wel steeds meestemde. De VVD stemde bij vier van de vijf moties tegen.

Verkiezingsprogramma’s
Wat hebben de partijen meegenomen uit onze lijst met programmapunten en welke eigen standpunten hebben zij nog toegevoegd? We hebben de programma’s gescoord op vier belangrijke punten: ’30 is het nieuwe 50’, fietsstraat/auto te gast, autoverkeer naar stadsautoweg, en veilige schoolroutes. Daarnaast hebben we opvallende fietsstandpunten genoteerd.



De PvdA scoort op alle vier punten. Met een banddikte verschil komt GroenLinks over de finish gevolgd door SP, D66, CDA, Stadspartij Nùwegein, ChristenUnie en Lokale Vernieuwing. De overige partijen scoren niet op de vier punten maar wijden nog wel enkele zinnen aan de fiets.

Autovrije kinderspits, fietsboulevard en groen bij slecht weer
Nog enkele opvallende punten uit de programma's:
- PvdA wil een noord-zuidroute door de Binnenstad realiseren en een autovrije kinderspits;
- GroenLinks wil dat de Herenstraat een fietsboulevard wordt en pleit o.a. voor een netwerk van oplaadpunten voor e-bikes;
- D66 wil sneller groen voor fietsers bij slecht weer;
- CDA wil de knip in de Malapertweg ongedaan maken zodat de voormalige oost-westroute hersteld wordt.

We wensen alle partijen succes bij de verkiezingen en alle kiezers bij het maken van hun keuze!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten