donderdag 11 januari 2018

Wortel schieten bij nieuwe kruising Liesboschterrein: nee!

Maandagochtend 15 januari tussen 7.45 en 8.30 uur delen leden van de Fietsersbond wortels uit aan fietsers bij de fietstunnel onder de Laagravenseweg in Nieuwegein. Want wortel schieten bij de nieuwe kruising naast de Hornbach, dat willen fietsers niet!

Als het aan de provincie Utrecht, de gemeente Nieuwegein en Laagraven Investment ligt, komt naast de Hornbach een grote nieuwe ontsluitingsweg met verkeerslichten om de toegankelijkheid van het Liesboschterrein te verbeteren.
Elke dag maken zo’n twee- tot drieduizend fietsers uit Houten en Nieuwegein gebruik van de provinciale hoofdfietsroute langs de Laagravenseweg (N408) over de Nieuwegeinsebrug. Nu fietsen zij nog veilig en zonder oponthoud via de fietstunnel naar (middelbare) school of werk. Straks moeten zij de nieuwe drukke toegangsweg kruisen.



De nieuwe ontsluitingsweg (drie banen plus ventweg) komt naast het parkeerterrein van de Hornbach (achter de vlaggen). Vlot doorfietsen is er dan niet meer bij.


De voorgestelde verkeerslichtregeling gaat uit van een gemiddelde verliestijd van 34 seconden in de ochtendspits, 41 seconden in de avondspits en 28 seconden in de middagspits. Gemiddeld houdt in, dat fietsers in de avondspits maximaal 82 s zullen moeten wachten op groen licht. Wij vinden deze wachttijd niet acceptabel. Ook verwachten we dat veel fietsers het rode verkeerslicht gaan negeren, met een vergroting van de onveiligheid als gevolg.

Alternatief
Een goed alternatief is er: een verlenging van de bestaande fietstunnel of een verkeersregelinstallatie zonder oponthoud voor de fietser. Dat kost geld, waarvoor nu alleen Laagraven Investment opdraait. Wij vinden het op z’n zachts gezegd vreemd dat wegbeheerder provincie Utrecht, met haar ambitieuze plannen voor verdubbeling van het fietsverkeer in 2030, hier een knelpunt laat realiseren, in plaats van het te voorkomen. Zeker nu uit de voortgangsrapportage 2017 van het Realisatieplan Fiets blijkt, dat de investeringen in provinciale fietsinfra achterblijven, met het risico dat de doelstellingen niet gehaald worden.

Ben je het hiermee eens? Laat dan je stem horen en teken de petitie!
Je vindt deze op https://doorfietsenoplaagravenseweg.petities.nl/
Verspreid de petitie via social media zodat hij zoveel mogelijk fietsers bereikt!

Inspreken
In de middag van 15 januari vanaf ca 16.30 uur spreekt voorzitter Clarion Wegerif van Fietsersbond Nieuwegein in bij de Provinciale Statencommissie Milieu, Mobiliteit en Economie bij agendapunt 5.9. Agendapunt 4.9 betreft de Voortgangsrapportage 2017 Realisatieplan Fiets.

We spraken als Fietsersbond al eerder in bij de provincie, op 20 november 2017. Lees daarover in ons eerdere blog.
Op 18 december 2017 stuurden we de gemeente Nieuwegein een zienswijze op het ontwerp-bestemmingsplan Ravenswade, met dezelfde strekking. Op de GoogleMapskaart zie je een overzicht van alle fietsmaatregelen op het Liesboschterrein.

Meer over de Liesbosch
Laagraven Investment wil op het terrein van de voormalige groenteveiling op het Liesboschterrein een distributiecentrum voor de Jumbo realiseren. Dit kan alleen als er de nodige verkeersmaatregelen getroffen worden op het terrein, dat geheel (inclusief de wegen op het terrein) in particulier eigendom is. De Fietsersbondafdelingen van Nieuwegein, Houten en Utrecht pleiten al bijna tien jaar voor betere omstandigheden voor fietsers op het Liesboschterrein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten