zaterdag 23 januari 2016

Evaluatie fietsknelpuntenlijst 2011

Bij het opstellen van onze fietsknelpuntenlijst 2016 hebben we natuurlijk kritisch gekeken naar de oude lijst van vijf jaar geleden. Wat is er verbeterd?

Best een indrukwekkende lijst:

De nummer 1 op de lijst, de Ravenswade, is nog steeds een knelpunt. Het probleem staat echter beter op het netvlies bij ambtenaren en bestuurders van de gemeente Nieuwegein en ambtenaren en leden van provinciale staten van de provincie Utrecht. Verkeerswethouder Snoeren wil bijdragen aan een oplossing voor dit knelpunt. Ook hebben Statenleden van verschillende politieke partijen (GroenLinks, D66, SP) onlangs vragen gesteld aan gedeputeerde Verbeek.

De herkenbaarheid van het hoofdfietsroutenetwerk is verbeterd door de aanleg van nieuwe fietspaden met rood asfalt, zoals de regionale fietsverbinding langs het stadscentrum (Noordstedeweg) en het fietspad langs de Doorslag. Ook heeft Nieuwegein er twee fietsstraten bijgekregen, langs de Galecopperdijk en langs de Doorslag. Op veel (wijk)wegen zijn fietsstroken verbreed en voorzien van rood asfalt. Ook de status van fietsroutes is verbeterd: het hoofdfietsroutenetwerk en het aanvullend fietsroutenetwerk zijn vastgelegd in het Gemeentelijk Mobiliteitsplan+ en beide netwerken hebben prioriteit bij de gladheidsbestrijding. Ook is vastgelegd dat de fietser op hoofdfietsroutes voorrang moet krijgen boven autoverkeer, alleen niet als daar een bus of tram rijdt.

Drie ontbrekende schakels zijn inmiddels opgelost: langs de oostzijde van de Doorslag is een geheel nieuw fietspad aangelegd; tussen de kruising Hollandhaven/Weg tot de Binnenvaart en het Schipperspad is de brug vernieuwd en het voetpad omgebouwd tot fietspad; en de Nieuwe Heemsteedsebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal is inmiddels geopend. Daardoor is met name vanuit Nieuwegein-Zuid de route naar Houten zo'n 6 fietsminuten korter geworden.

De oude fietsenstallingen bij tramhaltes zijn met subsidie van het (nu opgeheven) BRU allemaal vervangen. Ook bij de meeste bushaltes zijn nieuwe klemmen gekomen met fietsparkeur.

Op vrijwel alle plaatsen in Nieuwegein zijn de "eilandjes" naast drempels op wijkwegen inmiddels opgeruimd.

Slecht wegdek op Geinoord, Parkhout en Taludweg is aangepakt en verbeterd.

Het vermelden waard is dat de gemeente daarnaast drie fietspompen en drie oplaadpalen voor elektrische fietsen (op zonne-energie) heeft geplaatst op strategische plekken waar veel fietsers komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten