zaterdag 11 februari 2017

Fietsersinformatie Structuurbaan: een tandje erbij graag, wethouder Snoeren

De informatie voor fietsers over omleidingsroutes vanwege de afsluiting van de Nieuwegeinse Structuurbaan is ronduit belabberd. De bewegwijzering stuurt fietsers het bos in en de informatie op de gemeentelijke website is onjuist en tegenstrijdig. En dat in de week dat de campagne Nieuwegein Fietst van start gaat.. Dat moet en kan beter: een tandje erbij graag, wethouder Peter Snoeren!

Wat is er aan de hand?
Vanaf maandag 13 februari start het werk aan de Structuurbaan in Nieuwegein. De weg krijgt vrijliggende fietspaden, wat op zich natuurlijk fijn is. Maar in dezelfde week dat de campagne Nieuwegein Fietst van start gaat, mag je toch wel wat verwachten aan communicatie over de afsluiting van deze Fietsfilevrijroute. Die loopt van Houten via de Nieuwe Heemsteedse (fiets)brug, de Structuurbaan en de Utrechtsestraatweg naar Utrecht-West.

Tijdens de werkzaamheden, die tot medio juli duren, is de Structuurbaan afgesloten voor alle verkeer, dus ook voor fietsers. Een flitsende tekstkar geeft dat al een week aan.



Kosten noch moeite zijn gespaard om tijdelijke bushaltes langs de Plettenburgerbaan en trappen voor voetgangers aan te leggen, maar de informatie voor fietsers blijft beperkt tot een enkel geel F-bordje.



De fietser richting Nieuwe Heemsteedsebrug en Houten wordt langs de Plettenburgerbaan geleid.



Maar na een kilometer houdt de omleidingsroute op; fietsers moeten het zelf maar uitzoeken.....


Op zoek naar informatie op de website
De website van de gemeente Nieuwegein dan? Bij de nieuwsberichten is niets te vinden; wel is er een aparte projectpagina over de werkzaamheden aan de Structuurbaan. In het meest recente wijkbericht van 13 september 2016 valt te lezen dat in fase 1 de Structuurbaan afgesloten is vanaf de Newtonbaan tot en met de inrit van de vrachtwagenparkeerplaats. "(Brom)fietsers worden omgeleid via de Plettenburgerbaan/ Noorderveldweg en Rond ’t Ford. Hier is sprake van een Freudiaanse vergissing, want deze weg heet Rond 't Fort". Er is kennelijk een verstokte Fordrijder aan het werk geweest. Nog afgezien van het feit dat de route langs het Fort een ommelandse reis is....

Op de pagina verkeer en bereikbaarheid dan? Hier staat een duidelijke kaart van de afsluitingen, maar ook hier geen informatie over omleidingsroutes voor fietsers. Wel kun je hier het wijkbericht van 26 januari 2017 downloaden, maar dat bevat dezelfde informatie over omleidingen voor fietsers als dat van september. De handige routeplanner gebruiken dan? Helaas! die laat fietsers op 14 februari gewoon langs de dan afgesloten Structuurbaan rijden. AAAARch!!

Zijn jullie als Fietsersbond dan niet betrokken bij de plannen voor de reconstructie, zal de oplettende lezer zich afvragen. Ja dat wel. We hebben tweemaal de bouwtekeningen becommentarieerd. Maar zijn niet uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst op 26 september. De gemeente heeft daarvoor inmiddels haar excuses aangeboden. De tegenstrijdige en foutieve informatie op de website hebben wij de afgelopen weken geleden diverse malen via mails en telefoon bij de gemeente aan de orde gesteld. Helaas tot nu toe zonder effect.

Het kan anders...
Wij vinden dat fietsers niet alleen in de planfase, maar ook bij de uitvoering van werkzaamheden goed geïnformeerd moeten worden. Zo ingewikkeld is dat niet. Een kwestie van het al in de aanbestedingsfase meenemen van eisen, net zoals dat kennelijk is gedaan met de eisen van de OV-diensten. En gebruik maken van lokale kennis. Wij zijn er klaar voor en zeggen: Peter Snoeren, dit moet en kan beter, een tandje erbij graag!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten